Vi i Norwex er opptatt av vår påvirkning på miljøet. Plastforurensning er et av de store problemene. På WWF sine nettsider kan vi lese at det havner 15 tonn plast i havet hvert minutt! Det er vanskelig å tro, men bittesmå plastbiter på mindre enn fem mm er en større bekymring enn større plastprodukter som flasker, leker og annet. I følge National Geographic  er det beregnet at 94 % av de 1,8 milliardene med plastbiter i den store søppel-øya i Stillehavet er mikroplast.

Så, hvor kommer denne mikroplasten fra?

Det vi vet er at mikroplasten ser ut til å komme fra flere forskjellige kilder, inkludert:

  • Større plastbiter som plastposer, som brytes ned til mindre biter over tid.
  • Mikroperler fra personlig pleie- og hudpleieprodukter som skylles ned og inn i vannveiene.
  • Tekstiler, spesielt syntetisk fleece, de kan «røyte» små fibre som kalles mikrofibre når de vaskes.
  • Miljødirektoratets nettsider kan du lese mer om Norges største kilder til utslipp

Biofuels Digest beregnet at så mye som 35 % av mikroplast-forurensningen kommer fra syntetiske klær via vaskesyklusen. Det meste av dette kommer fra klær laget av akryl, nylon og polyester, som er løst vevet/strikket. Disse stoffene røyter mest, ifølge denne studien

Et spørsmål som kommer opp vedrørende dette er: «Røyter Norwex mikrofiber»?

At noen spør dette spørsmålet gjør oss glade, for det betyr at noen bryr seg, og er opptatt av forsøplingen som foregår.
Her er det korte svaret: Fordi Norwex mikrofiber er laget av polyester og polyamid (som begge er syntetiske materialer), kan en eventuell nedbrytning av materialet i vaskeprosessen føre til at det røyter.
Når vi begynte å undersøke dette temaet, ville vi først og fremst finne ut hvor mye vår mikrofiber røyter. Og vi fikk gode nyheter! Fordi Norwex mikrofiber er vevet så tett, røyter den svært lite.
Testene viste at etter 200 vask hadde en Envirocloth™ Miljøklut mistet kun 0,74 gram.
Når vi sammenligner med vekten av plastforpakninger for typiske renholdsprodukter, er Norwex mikrofiber en betydelig mer bærekraftig løsning.

Dette er grunnene til hvorfor vi mener at Norwex er et bedre valg

Selv om Norwex mikrofiber røyter litt, er det et bedre valg av flere grunner, og vi sparer miljøet og helsen i forhold til tradisjonelle renholdsmetoder. Som for eksempel:

Bomullskluter:

Cotton cloths/ragsTrist, men sant, det brukes mer plantevernmidler til tradisjonell dyrking av bomull enn til noe annet. Dette forurenser ikke bare fibrene, men også grunnvannet, vannveier, sjøer og hav.

 

 

Papirhåndklær:

Paper towelsPå grunn av den enorme bruken av papirhåndklær felles det daglig over 50 000 trær bare for å dekke Nord-Amerika sitt forbruk. Dette fører til omtrent 3 000 tonn søppel – hver dag. For å gjøre det enda verre er papir-industrien den som bruker mest vann. Klor, som er et kjent toksin, brukes i produksjonen av mange papirprodukter.

 

Våtservietter:

Disinfectant wipesMange av disse produktene inneholder stoffer som kan gi hodepine og irritasjon på hud, øyne og luftveier. Våtservietter bruker lang tid på å brytes ned, også de som kan skylles ned i toalettet.

 

Rengjøringsmidler brukt sammen med papirhåndklær:

Chemical Spray CleanerDessverre brukes det fortsatt skadelige stoffer i vanlige renholdsprodukter. Disse stoffene kan være skadelige for helsen din, og forurenser miljøet både inne og ute. I tillegg er det verdt å merke seg at papirhåndklær er blant det som tar opp mest plass på søppelmottakene.

 
Alle kan gjøre noe for miljøet vårt!
Her er noen gode grunner til å bruke Norwex-produkter
  1. Rengjøring med Norwex mikrofiber og vann reduserer bruken drastisk av skadelige kjemikalier som kan havne i naturen vår!
  2. Alle mikrofiberproduktene til Norwex har to års garanti, og har en fantastisk kvalitet!
  3. BacLock® er vårt eksklusive middel som er laget for å redusere vond lukt forårsaket av mugg og/eller sopp i selve produktet. Dette gjør at du ikke trenger å vaske klutene dine like ofte. Du sparer derfor mer energi og vann.
  4. Vi tenker innovasjon! Flere av våre mest populære produkter er nå laget av opptil 70 % resirkulert materiale.
  5. USA har et resirkuleringsprogram for mikrofiber, der alle klutene omdannes til fornybar ren energi.
Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Kilder: