Opplever du at huden din tørker ut? Spesielt om vinteren, - tørre hender, hud og lepper hverken føles eller ser bra ut.

Frem med lotion, lip balm og håndkrem! Men vent..

Før du smører deg inn med fristende og velduftende produkter, la oss ta en liten titt på hva de inneholder. Det kan være at du uten å vite det, smører inn kroppen din med stoffer du helst vil unngå.

 

5 ingredienser som er vanlig å bruke i hudpleieprodukter,
men som du burde være oppmerksom på.

 • Petroleum- og mineralolje
  Vaselin er et produkt som er avledet fra olje, og er ikke en bærekraftig ingrediens. Selv de mest raffinerte, rene kvalitetene av disse oljene kan fortsatt være bekymringsverdige. De kan fortsatt inneholde spor av forurensning fra fremstillingsprosessen, som kan trenge inn i huden din. Journal og Women’s health gjennomførte en undersøkelse i 2011 som viste at mineraloljer er en stor bidragsyter når det gjelder forurensninger vi har i kroppen, opptil 1 gr. per person.
   
 • BHA (butylert Hydroxyanisole) og BHT (butylert Hydroxytoluene)
  Dette er syntetiske antioksidanter og brukes som konserveringsmiddel i lip balms, kosmetikk og en rekke ulike innpakkede matvarer. Det er ikke bevist, men disse stoffene har blitt knyttet til irritasjon av luftveier, hormonforstyrrelser, kreft, organsystem toksisitet og utvikling av reproduksjonstoksisitet.

  Velg heller produkter som inneholder vitamin E, som gjør samme jobben som BHA og BHT, og som er ufarlig i små doser.
   
 • Parabener (methylparaben, propylparaben, butylparaben, ethylparaben og andre ingredienser som slutter med –paraben)
  Parabener brukes som konserveringsmiddel i mange kosmetikk-produkter. Men de har egenskapen til å etterligne østrogen, og kan derfor potensielt være hormonforstyrrende. I følge breastcancer.org kan parabener trenge inn i huden og oppføre seg som svak østrogen i kroppen, og potensielt påvirke veksten av hormon-reseptor-positiv brystkreft.

  Ditt beste valg? Se etter produkter som er merket paraben-frie.
   
 • Skjulte dufter og smaker
  For å beskytte forretningshemmeligheter, er det ikke et krav at kosmetikkprodusenter avslører parfyme- eller smaksingedienser. Dessverre er det slik at syntetiske parfymer ofte inneholder høye nivåer av ftalater, som regnes som sterkt hormonforstyrrende, og er knyttet til sæd-kvaliteten hos menn, redusert fruktbarhet hos kvinner, problemer med utvikling av hjernen, diabetes, astma og overvekt. Ftalater kan også forverre astma- og allergisymptomer.

  Se etter produkter som er merket ftalat-frie eller syntetisk parfyme-frie eller som bruker essensielle oljer som parfyme.
   

Syntetiske fargestoffer
Mat, medisin og kosmetikk (FD&C) fargepigmenter er de vanligste syntetiske fargene som brukes i hårfarger og kosmetikk (inkludert leppestifter, lip balms og body lotions). FD&C fargestoffer er uttrekk fra kulltjære (et biprodukt fra petroleumsproduksjon), som inneholder tunge metallsalter som etterlater toksiner på huden og kan forårsake hudirritasjon. Noen av stoffene fra kulltjære er også knyttet til kreftfare – noe du absolutt ønsker å vite før du smører det på huden eller leppene dine.

Vær på vakt ovenfor FD&C fargestoffer i hudpleieprodukter (samt i mat og drikke).